czwartek, 17 lipca, 2025

Strona głównaWywiadyTomasz Szczepański: Miałem różne pomysły na życie! Wybrałem gotowanie

Tomasz Szczepański: Miałem różne pomysły na życie! Wybrałem gotowanie

Zaczął gotować, gdy był w wojsku. Dziś pracuje w firmie cateringowej „Easy Fit Looker” i spełnia się jako szef kuchni. Kocha piec chleb, robić pizzę i naleśniki. Nieustannie się rozwija, poznaje ludzi i z małą nieśmiałością myśli o własnym biznesie. Tomasz Szczepański krótko i na temat opowiada o wielkiej pasji do gotowania. 

 

 

Skąd pasja i zamiłowanie do gotowania?

– Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w wojsku. Jako szef kuchni przygotowywałem posiłki dla 400 osobowej załogi. Spodobało mi się to na tyle, że postanowiłem związać z gotowaniem swoją przyszłość.

A czy zastanawiałeś się kiedyś, kim by dziś był Tomasz Szczepański, gdyby nie został kucharzem?

– Miałem różne pomysły na życie. Pracowałem jako piekarz, rozważałem też pozostanie w wojsku. Myślałem również o wyjeździe zagranicznym.

Masz to szczęście, że wykonujesz zawód, który daje Ci wielką radość. Kiedy tak naprawdę rozpoczęła się Twoja przygoda z profesjonalną gastronomią?

– W życiu tak się poukładało, że wyjechałem z miejscowości rodzinnej do Warszawy i tam zacząłem pracować w restauracjach o różnych profilach, przez co nabierałem doświadczenia i zdobywałem wiedzę w tym zakresie.

Finalnie trafiłeś do firmy cateringowej „Easy Fit Looker” z którą jesteś obecnie związany. 

– Obserwowałem jak rozwija się tzw. dieta pudełkowa. Jak dużą wagę ludzie zaczęli przywiązywać do indywidualnie przygotowywanych dla nich posiłków. Ponieważ lubię tworzyć indywidualne zamówienia dla klientów, stąd decyzja o zmianie.

Czym różni się bycie szefem kuchni w restauracji od piastowania tego stanowiska w firmie oferującej catering na eventy oraz osób dbających o własną sylwetkę?

– Podstawowa rzecz to indywidualne podejście do klienta. Brak stałej karty z menu. Cały czas ten sam klient, więc oferta nie może być nudna, powtarzalna. Musi spełniać zbilansowaną całodzienna dietę.

Kto decyduje o menu w „Easy Fit Looker”?

– Zbieramy pomysły od całej załogi i wybieramy te najbardziej trafne na daną chwilę i sytuację.

Czy w tworzeniu potraw dla osób odchudzających się, chcących zredukować swoją wagę pomaga Ci dietetyk?

Pieczę nad dietą redukcyjną trzyma szef firmy.

Nie tak dawno Ty ale też i firma w której pracujesz otrzymaliście prestiżowe statuetki na gali w Żarach. Były to nagrody przyznawane przez telewizję MTV24.TV. Jakie znaczenie, jaką wartość mają dla Ciebie tego typu wyróżnienia?

– Jest to ogromny zaszczyt, docenienie ciężkiej codziennej pracy jaką tak naprawdę wykonuje się w gastronomi.

Co na dzień lubisz przyrządzać w swojej domowej kuchni?

Moje dziewczyny uwielbiają wszelkie dania z naleśnikami (udaje mi się w nich przemycić warzywa i owoce) oraz pizzę. Jak chcę trochę odpocząć i proponuję wypad do restauracji to słyszę same protesty. Zdecydowanie wolą jeść w domu.

Jakie produkty cenisz najbardziej w polskiej kuchni?

– Cenię sobie przyrządzanie dań z młodej kapusty, ziemniaków. Ogromną satysfakcję sprawia mi pieczenie chlebka z polskiej mąki. Wędzonki własnej roboty ze świeżej wieprzowiny, wołowiny i drobiu.

Jakie są Twoje zawodowe ambicje i plany na najbliższe 5 lat?

– W obecnej sytuacji plany trzeba dostosowywać do tego, co kolejny dzień nam przyniesie. Jednak pomimo ciężkiej sytuacji nie poprzestaję tworzyć nowych pomysłów, zdobywać nowe kontakty, doświadczenie. Myślę również o własnym biznesie.

Rozmawiała: Ilona Adamska

fot. Archiwum prywatne

RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Akceptuję zasady Polityki prywatności

- Reklama -
Google search engine

Most Popular

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.