środa, 12 listopada, 2025

Strona głównaRozmaitościMęskie smaki na grillu

Męskie smaki na grillu

Ciepłymi popołudniami nic tak dobrze nie smakuje jak grill, szczególnie w męskim wydaniu. Zarumieniona kiełbaska, grillowane skrzydełka czy soczysta karkówka – te smakołyki z pewnością ucieszą niejedno męskie podniebienie. Pomysłów na to jak je urozmaicić jest wiele, ale większość panów nie wyobraża sobie podania ich bez ostrych przypraw i  smakowitych sosów, które podkreślają smak mięsnych dań z rusztu. 

 

Grill po męsku

Co najczęściej mężczyźni wrzucają na ruszt? Przede wszystkim mięso. Żaden z panów raczej nie wyobraża sobie grilla bez klasycznej kiełbaski, karkówki czy soczystych żeberek. Z piedestału nie schodzi również drób w postaci skrzydełek, piersi czy nóżek z kurczaka. Nie zapominajmy jednak, że mężczyźni to prawdziwi wirtuozi smaków, którzy potrafią być bardzo innowacyjni. Coraz częściej sięgają po nowe produkty, za pomocą których przyrządzają smakowite dania. W czym tkwi sekret? W dodatkach. Nudny ketchup czy musztardę warto zastąpić pysznymi sosami, a klasyczną kiełbasę można podać w innej oryginalnej odsłonie. Niektórym panom do gustu przypadnie kiełbasa inspirowana niemiecką kuchnią – tzw. currywurst. To wieprzowa kiełbasa posypana dużą ilością curry, grillowana i podana z wyrazistym sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Jak ją przygotować? Sprawdźcie poniższy przepis.

Currywurst

Składniki:

  • 1 kiełbasa wieprzowa o smaku bekonu z serem marki Konspol
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki wody
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • ½ łyżki ketchupu pikantnego
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Na patelni smażymy posikany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę curry, ketchup oraz wodę. Całość mieszamy, gotujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawę curry. Całość smażymy ok. 1,5 minuty. Następnie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy kiełbasę z obu stron. Pod koniec grillowania kiełbasę smarujemy przygotowaną pastą. Currywurst podajemy z pieczywem.

Imbirowe skrzydła z grilla

Składniki:

  • 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • 10 rozgniecionych ziaren kolendry

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, 10 rozgniecionych ziaren kolendry i pieprz dokładnie mieszamy. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.

Smacznego!

RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Akceptuję zasady Polityki prywatności

- Reklama -
Google search engine

Most Popular

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.